Freedom House avertizează: Presa este doar parțial liberă în România

Freedom House avertizează: Presa este doar parțial liberă în România
Publicat: 09/05/2012, 17:19
Actualizat: 09/05/2012, 21:34

Presa este doar parțial liberă în România și în alte 72 de țări, printre care Bulgaria, Serbia, Ungaria, Moldova și Italia, potrivit raportului „Freedom of the Press 2012: A Global Survey of Media Independence”, realizat de Freedom House.

Potrivit raportului dat publicității de Freedom House, care analizează situația libertății presei în 197 de țări, în 2011, numai 66 de țări au o presă liberă (33,5%), pe primele locuri situându-se Finlanda, Norvegia și Suedia.

În același timp, 72 de țări (36,5%) au fost considerate ca având o presă parțial liberă anul trecut, România fiind inclusă între acestea și ocupând locul 86 la nivel global, aceeași poziție cu cea a Republicii Dominicane. Lor li se alătură Italia, Bulgaria, Serbia, Moldova, Ungaria, Muntenegru, Croația, Bosnia Herțegovina, Turcia, Egipt.

În clasamentul dedicat statelor din Europa Centrală și de Est/ Eurasia, România ocupă poziția a 13-a, pe primele locuri situându-se Estonia, Cehia, Slovacia, Lituania, Polonia, Slovenia, Letonia – singurele din regiune (24%) considerate ca având o presă liberă. 13 țări din regiune au o presă parțial liberă (45%), iar 9 (31%) – presă lipsită de libertate.

Anul trecut, în regiune, mai ales în Europa Centrală și de Est, s-a înregistrat o scădere semnificativă a libertății presei în cele trei categorii tematice principale – legal, politic și economic. În particular, această situație a fost înregistrată mai ales în Ungaria și Macedonia.

Singura țară din regiune în cazul căreia s-a constatat o îmbunătățire notabilă este Georgia, care a urcat trei poziții, pe locul 52, având însă în continuare o presă parțial liberă. Îmbunătățirile au constat în înființarea unor noi publicații, acordarea licenței audiovizuale unui grup media critic la adresa puterii și aplicarea unor noi reglementări privind transparența proprietății. Evoluții ceva mai modeste au fost constatate în Muntenegru, unde defăimarea și calomnia au fost dezincriminate, și în Kosovo, unde s-au înregistrat tot mai puține atacuri la adresa jurnaliștilor și mai multă transparență privind proprietatea.

La nivel global, 59 de state (30%) nu au o presă liberă, iar ultimele poziții sunt ocupate, în ordine, de Coreea de Nord (197), Turkmenistan (196), Uzbekistan, Eritreea, Belarus.

Comparativ, în raportul din 2011 realizat de Freedon House, 68 de țări aveau o presă liberă, 65 – parțial liberă și 63 – lipsită de libertate.

Același raport a stabilit că doar 14,5% din locuitorii lumii trăiesc într-o țară cu presă liberă, în timp ce 45% locuiesc într-un stat cu presă parțial liberă, iar 40,5% – presă lipsită de libertate.

Totuși, după opt ani de declin al libertății presei la nivel global, se remarcă o ușoară creștere, de 0,14 puncte pentru 2011. Această îmbunătățire este o consecință a schimbărilor din Orientul Mijlociu și nordul Africii, dar și a unor modificări modeste în ceea ce privește libertatea presei în regiunea Asia-Pacific. Modificările pozitive au fost însă aproape egalate de evenimente negative înregistrate în Europa Centrală și de Est și Eurasia, în Americi și în Africa subsahariană.

China, care are cel mai sofisticat sistem de represiune a presei, și-a intensificat eforturile de a controla atât tradiționalele, cât și noile surse de informație, prin arestări și cenzură. Alte state autoritare, ca Rusia, Iran și Venezuela, aplică de asemenea diverse metode pentru a controla presa, arestând voci critice, închizând publicații și bloguri și intentând jurnaliștilor procese pentru defăimare și calomnie.

Freedom House este o organizație non-guvernamentală internațională cu sediul central la Washington, care face cercetări și pledează pentru libertatea presei și respectarea drepturilor omului. Anual, Freedom House lansează un raport privind gradul de libertate al presei din numeroase țări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O teorie controversată răstoarnă tot ce știam despre Univers. Am trăi, de fapt, într-un vid...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Rămâi fără certificat de înmatriculare. Toți șoferii sunt verificați. Nu scapă nimeni
Băsescu, previziuni pentru Capitală: Firea nu are nicio șansă
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Aștept cu nerăbdare". Florin Piersic, noi declarații despre starea sa de sănătate. Dorinţa arzătoare a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Copacii care au supraviețuit bombei atomice lansate asupra Hiroshima
×